Bioteka

maisto produktai_cover

Rodomi įrašai pagal žymę: Maisto produktai naujienos

SN lapacho

- Donna Mariana, man visai blogai!

- Ak, Don Pedro, kas gi Jums nutiko?

- Brangioji Mariana, manau, kad aš mirštu! Kažkokios infekcijos, viduriai visai neklauso...

- Pedro, čia juk viskas aišku, jums reikia lapacho, tuojau pat pagaminsiu Jums nuoviro!

Sn coffee

Gurmanai ir naujų skonių ieškotojai džiūgauja – visame pasaulyje sparčiai populiarėjančios žalios kavos, pagamintos iš termiškai neapdorotų, neskrudintų kavos pupelių, jau galima įsigyti ir Lietuvoje. Ypač aukštos kokybės ekologiškos kavos, arbatos, prieskonių ir eterinių aliejų vėliavnešys Austrijoje, SONNENTOR, kviečia kavą atrasti iš naujo ir paragauti tai, nuo ko viskas prasidėjo. Nuo kuklios žalios kavos pupelės, pasislėpusios raudonoje uogoje.

cacao and_carom_cover

Vos atrastą kakavą virėjai jau netruko pradėti virti, kad savo rūmų damas galėtų palepinti šiuo egzotišku ir novatorišku gėrimu. Užburiančio aromato gėrimas porceliano puodelyje anais laikais simbolizavo didžiulius turtus ir aukštą padėtį visuomenėje – kakava buvo prieinama tik itin pasiturintiems aristokratams. Tuo tarpu kiek mažiau pažįstamo, bet vis labiau populiarėjančio kito augalo – saldžiųjų ceratonijų – subrendusios sėklos, kurios visuomet yra vienodo dydžio, uždavė matą brangakmenių svoriui matuoti. Štai žodis „karatas" yra kilęs būtent iš saldžiosios ceratonijos, kuri šiais laikais yra dažnai vartojama kaip kakavos alternatyva.

olive cover

Italai tarpusavyje juokauja: jeigu kiltų karas ar badas, svarbiausia būtų, kad užtektų duonos ir alyvuogių aliejus, tuomet jokios negandos nebus baisios. Ir toks tautos pasirinkimas visai nestebina, juk alyvmedis yra senesnis net už patį žmogų Žemėje, o alyvuogių aliejus pradėtas spausti jau prieš 8500 m. Taigi, kai dievai dar puotaudavo Olimpo kalne, išmanūs senieji Viduržemio jūros regiono gyventojai jau mokėjo vertinti alyvmedžių uogas, aprūpinusias sveikais riebalais senovės žmogų.

vafliaiVafliai su riešutų sviesto ir šokolado kremo pertepimu:

4 porcijos (8 gabaliukai)

grikiu blyneliaiŽaliųjų grikių blyneliai su spragintomis burnočių sėklomis:

4 porcijos (12 blynelių)

Untitled-1

Vegetariška daržovių sriuba:

4 porcijos

sugar

Autorius: Giedrė http://storaspomidoras.lt

Mano vaikystėje gausiai sviestu aptepta batono riekė su dar gausiau užbarstyto cukraus sluoksniu būdavo pats skaniausias desertas šiokią dieną namuose. Tortą valgydavau tik per šventes, o plaktą grietinėlę su vyšnių želės drebučiais irgi prisimenu kaip retą delikatesą, dėl kurio būčiau galėjusi atiduoti šūsnį tuo metu kolekciuonuotų užsienietiškos kramtomosios gumos popieriukų. Retesniais atvejais ant cukraus dar berdavau ir šiek tiek saldintos kakavos, bet iš esmės jau vien cukraus pakakdavo su saldaus pieno sviestu ir puriu batonu, kurio taip vengiu šiais laikais.

manuka

Kiek stiklainių medaus per dieną reikia suvalgyti, kad pajaustume medaus galią? Mikei Pūkuotukui turbūt viso indelio būtų negana, bet mums galbūt užtektų vos arbatinio šaukštelio? Tikrai taip, jeigu valgysime stiprų ir aktyvų medų – tokį, kaip surinktą iš Naujojoje Zelandijoje augančių šluotinių sėklučių, arba, kaip juos atpažįsta visame pasaulyje – manukų krūmų, artimų arbtamedžiams, žiedynų.

Puslapis 3 iš 6
You are here